Verloskundigen Zevenaar Rijnwaarden

Verloskundigen voor Zevenaar en Rijnwaarden

Fasen van de bevalling

Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een heftige menstruatie achtige pijn in je onderbuik, onderrug, soms bovenbenen, die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt.

Fase 0, Voorweeën

We noemen dit ook wel de rommel fase, strikt genomen zijn voorweeën nog  geen onderdeel van de bevalling. Regelmatig optredende harde buiken kunnen de aankondiging zijn dat het gaat beginnen. Het kan ook zijn dat deze samentrekkingen weer helemaal ophouden. De baarmoederhals (cervix) is tijdens je zwangerschap ongeveer 3 cm lang, door dit gerommel verkort de baarmoederhals, het zo geheten verstrijken. De baarmoederhals wordt week, er ontstaat soms al wat ontsluiting en waardoor je je slijmprop verliest,die in de baarmoederhals zit. Ben je zwanger van je tweede of derde kindje, dan kan dit gerommel zomaar voor 3 cm ontsluiting zorgen! Bij je eerste kindje begint dit ontsluiten vaak pas als de weeën regelmatiger en krachtiger worden.

Fase 1, beginnende weeën, de latente fase

Het onderscheid tussen voorweeën en beginnende weeën wordt duidelijk als je merkt dat de samentrekkingen van de baarmoeder elkaar steeds sneller opvolgen, de samentrekkingen steeds langer duren en steeds pijnlijker worden. De eerste fase van de bevalling heet de latente fase. Dit is de fase van 0 tot 3 cm ontsluiting. De weeën komen regelmatig, maar duren vaak nog geen volle minuut. Je kunt ze nog goed opvangen en je krijgt tussendoor genoeg pauze om even bij te komen. Probeer in deze fase een beetje door te gaan waar je mee bezig was, zoek nog even wat afleiding. Voor enkele vrouwen die bevallen van hun eerste kind is dit een zeer langdurige fase. Zeer lange baringen ontstaan doordat de beginfase soms al een dag duurt. Spaar dus je energie en probeer nog een beetje te slapen als dat lukt. Paracetamol en een warme douche of kruik kan in deze periode wel wat verlichting geven, n beetje afleiding zoeken, de laatste was even doen, even strijken etc.

Tijd om oppas te gaan regelen,standby te houden voor broertjes en zusjes als de volgende fase begint.

Fase 2, ontsluitingsweeën 3 to 9 cm, de actieve fase

In deze fase nemen de weeën in kracht toe. Ze komen steeds vaker, zo elke 3 tot 5 minuten en duren een volle minuut. Bij je eerste kindje komt de ontsluiting nu pas goed op gang. De actieve fase begint bij zo'n 3-4 cm ontsluiting. Als de weeën nu goed aanhouden  en sterker worden kun je rekenen op ongeveer een centimeter ontsluiting per uur. De weeën worden in deze fase pijnlijker en je hebt je volle concentratie nodig om ze op te vangen.

fase 3, de laatste centimeter

Je bent nu op 9 cm ontsluiting en moet nog maar 1 cm meer, 1 cm die je als de moeilijkste fase van je bevalling kunt ervaren. De  weeën zijn nu erg  hevig en  volgen elkaar in een hoog tempo op, het kan al wat persdrang geven. Het is nu belangrijk te blijven zuchten tot er volledige ontsluiting (10 cm) is. De vliezen kunnen al gebroken zijn, dit kan eigenlijk in elke fase gebeuren, soms is er vruchtwaterverlies voordat de ontsluitingsweeën beginnen. Zijn de vliezen in deze fase nog niet gebroken, dan kunnen wij de vliezen breken tijdens een inwenig onderzoek. Het breken van de vliezen is pijnloos, wel kunnen daarna de weeën sterker worden. Het hoofdje gaat nu rechtstreeks tegen de baarmoederwand drukken, dat helpt de laatste cm ontsluiting te doen verdwijnen. Dit is het moment waarop vaak aangegeven wordt dat het niet meer te doen is. Gelukkig is het dan ook nog maar heel even, is de geboorte dichtbij.

Fase 4, persweeën, de uitdrijving

Als je volledige ontsluiting hebt en het hoofdje diep genoeg is ingedaald, mag je tijdens de weeën starten met meepersen. Als het je eerste bevalling is,  dan kun je tijdens het persen het gevoel hebben dat het niet opschiet. Telkens als de wee afneemt, over is, gaat  het hoofdje ook weer wat terug. Dit is een normaal proces en zorgt ervoor dat het weefsel langzaam oprekt. Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur. Ben je al eens bevallen dan duurt het gemiddeld 15 minuten, maar soms is ook 1 perswee al genoeg.

Aan het eind van de persfase is  het (achter)hoofdje van de baby  zeer goed zichtbaar.. Dat is het moment om goed te luisteren naar de instructies van je verloskundige. Na het achterhoofd volgen het voorhoofd, de neus en de kin. Dit gebeurt meestal heel rustig, gecontroleerd om inscheuren te voorkomen. Nadat het hoofdje is geboren, draait het iets naar links of rechts (de uitwendige spildraai), vervolgens worden  de schouders en het buikje,beentjes geboren. Direct wordt de baby bij je op de borst gelegd. Jij bent lekker warm en bovendien voelt dit voor jullie baby veilig, dicht bij het bekende kloppende hart  en stem van moeder.

De baby wordt met warme doeken afgedroogd om afkoeling te voorkomen en warm toegedekt.

Na de geboorte van jullie baby  mag de partner na een aantal minuten de navelstreng doorknippen. Moeder en kind voelen hier niets van. Ondertussen bepalen  wij de Apgar score van de baby. Dit zijn 5 items die de conditie van de  baby weergeven, voor elk item kan je baby 2 punten scoren, maximaal een 10 dus. De eerste score is na 1 minuut, de 2e na 5 minuten en de 3 e na 10 minuten. Een baby heeft dus een volle minuut om even bij te komen voordat wij de eerste puntjes beoordelen, dus het is niet erg als je kindje niet meteen huilt, soms huilt een baby helemaal niet en voelt hij/zij zich bijzonder prettig bij mama op de borst en heeft geen reden om te huilen.

fase 5, nageboorte

De geboorte van de placenta (moederkoek) en vliezen. Om dit te bespoedigen en de hoeveelheid bloedverlies te beperken geven wij  na de geboorte van de baby een prik in de spier van je bovenbeen of bil. Deze injectie, oxytocine, zorgt ervoor dat de baarmoeder goed samentrekt en de placenta loslaat. Vaak voelt dit als  een krachtige wee. Om de placenta geboren te laten worden mag je nog eenmaal flink persen.,soms hoeft dit ook helemaal niet. Afhankelijk van de hoeveelheid bloedverlies mag deze periode maximaal een uur duren.

 

Bij 34 weken krijgen jullie een folder mee over de bevalling, wil je nu alvast meer lezen dan kan dat via de site van de KNOV

 

 

Praktijk Zevenaar


Oude Doesburgseweg 57/59
6901 HH Zevenaar
In het Gezondheidscentrum Sevenaer
Tel. 0316 34 10 68
Email info@verloskundigen-zevenaar.nl
bekijk locatie

Praktijk Rijnwaarden


Daalderopstraat 4-8
Tolkamer
Zorgcentrum Lobede, Burg
Email info@verloskundigen-zevenaar.nl
bekijk locatie
Het laatste nieuws
> nieuws archief
moeders voor moeders