Verloskundigen Zevenaar Rijnwaarden

Verloskundigen voor Zevenaar en Rijnwaarden

Huilbaby

Een  huilende baby,  die niet te troosten is, is vermoeiend, zeker wanneer je net bevallen bent. Het kost veel energie en soms  weet  je niet meer  wat je eraan kunt doen.  In de meeste gevallen zijn  er geen medische redenen  voor het huilen, dit moet uitgesloten worden door  je huisarts, soms door een kinderarts. Soms huilen baby`s ook  als ze erg moe zijn en worden nog meer moe doordat ze opgepakt worden om te  troosten.

Huilen is normaal gedrag in de ontwikkeling van kinderen. Het is in de eerste maanden een belangrijke manier om contact te maken met de ouder. Soms huilen baby´s zoveel dat we dat een huilbaby noemen. De objectieve definitie van een huilbaby is een baby die langer dan drie uur per dag, minstens drie dagen per week gedurende drie weken huilt. Volgens deze definitie is zo´n 4-5 % van de baby´s een huilbaby. De subjectieve definitie van een huilbaby is een baby waarvan de ouders vinden dat de baby veel huilt of dat het voor de ouders te veel wordt. Wat voor de een veel is, kan voor de ander dragelijk zijn. Volgens deze definitie is 15-20 % een huilbaby.

Oorzaak

De oorzaak van een huilbaby kan heel divers zijn. Het kan te maken hebben met het temperament van je kindje zelf, de hoeveelheid indrukken die de baby kan en heeft te verwerken, maar ook met lichamelijke oorzaken van de baby zoals: te vroeg geboren  zijn, spruw, onrijpheid van de darmpjes, reflux, een liesbreuk enz. Ook kan de oorzaak bij de ouders liggen (bij stress, onrust, spanningen of bv een postnatale depressie), de omgeving of door de bevalling die mogelijk te snel of te moeizaam is geweest. Het is soms erg lastig om de oorzaak te vinden. Huisartsen,verloskundigen en het consultatiebureau  vinden het belangrijk te weten of je baby veel huilt,hoelang en wanneer .Verloskundigen weten hoe de bevalling is gegaan en kunnen  informatie over de bevalling meegeven . De huisarts kan adviseren, behandelen of  zonodig doorverwijzen naar bijv. een kinderarts.

Gevolgen

Het huilen kan ouders wanhopig maken en uit onderzoek van TNO blijkt  dat 1 op de 20 ouders iets doet, wat schadelijk kan zijn voor het kind. Belangrijk is om  je huisarts  te laten weten dat het echt niet meer gaat ,je zorg over het huilen  te delen en  samen naar een oorzaak, oplossing  te zoeken.

Wat je zelf kunt doen

Uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat adviezen betreffende het aanbrengen van rust en regelmaat en het kind wakker in bed leggen effectief zijn bij huilbaby´s. Verder blijkt dat het aanbrengen van rust en regelmaat, al dan niet gecombineerd met inbakeren tot hetzelfde resultaat leidt. Omdat inbakeren veilig dient te gebeuren voor wat betreft heupdysplasie en wiegendood, heeft het aanbrengen van rust en regelmaat altijd prioriteit boven inbakeren. Onderzoek laat zien dat bij baby´s van 1-7 weken rust en regelmaat gecombineerd met inbakeren effectiever is maar bij baby´s ouder dan 7 weken daarintegen, rust en regemaat zonder inbakeren effectiever is.

Tips om oververmoeidheid en overmatig huilen te voorkomen

Belangrijk is te weten,dat de baby een ritme heeft: van wakker worden, even aandacht geven,later even mee spelen, eten, een knuffeltje en weer terug in bed om te slapen. Regelmaat is belangrijk  evenzo rust.

  • een kind dat in slaap wordt geholpen, wordt vaak bij het geringste geluid of door elke willekeurige eigen beweging wakker. Leg daarom je baby wakker in bed, zodat hij of zijn vervolgens zelf in slaap leert vallen
  • een deken stevig ingestopt tot onder het matras, die reikt tot de kin terwijl de voeten bij het voeteneinde liggen, kan het uitschieten van armen en benen beperken, wat de kwaliteit van de slaap ten goede komt
  • rust is een gezonde afwisseling , net zo als  wakker  zijn en slapen. Een onrustige omgeving, voortdurend vermaak van het kind, slapen in de box, veel bezoek en/of uitstapjes bevorderen  het slaapritme van de baby niet
  • Laat  weten dat je aanwezig bent, rustig een hand op het hoofdje leggen en zachtjes praten, later gevolgd door alleen je hand op het hoofdje leggen, elke 10 minuten zonodig terugkeren bij het bedje of wieg  om deze handeling te herhalen.
  • ook het consultatie bureau geeft adviezen voor onrustige  en  huilbaby`s ,natuurlijk kun je ook terecht bij je huisarts.

 

Praktijk Zevenaar


Oude Doesburgseweg 57/59
6901 HH Zevenaar
In het Gezondheidscentrum Sevenaer
Tel. 0316 34 10 68
Email info@verloskundigen-zevenaar.nl
bekijk locatie

Praktijk Rijnwaarden


Daalderopstraat 4-8
Tolkamer
Zorgcentrum Lobede, Burg
Email info@verloskundigen-zevenaar.nl
bekijk locatie
Het laatste nieuws
> nieuws archief
moeders voor moeders