Verloskundigen Zevenaar Rijnwaarden

Verloskundigen voor Zevenaar en Rijnwaarden

Voorkeurshouding

Het advies is om baby's na de geboorte op de rug in het bedje te leggen om de kans op wiegendood zo klein mogelijk te maken. Er zijn baby's die daardoor een voorkeurshouding ontwikkelen. De baby ligt dan elke keer met het hoofdje op eenzelfde kant met het gevolg een afplatting van het hoofdje en soms zelfs een verkorting van de nekspier. Als je merkt dat de baby veel op 1 kant van het hoofdje ligt dan hebben wij de volgende tips:

  • baby's draaien vaak met het gezicht naar het licht. Je kunt het bedje andersom opmaken, zogenaamd van het voeteneind een hoofdeind maken van het bedje, zodat het kindje nog steeds naar het licht kijkt maar wel met het hoofdje naar de andere kant gedraaid is.
  • bij borstvoeding wordt de baby al afwisselend gevoed, probeer dit ook te doen in geval van flesvoeding, dus het kindje bij elke voeding op een andere arm leggen.
  • een rolletje maken van een hydrofiele luier en deze onder het schoudertje en het heupje van de baby leggen waardoor het kindje iets meer op de zij gedraaid wordt. De baby ligt dan half op de zij en half op de rug (onderste schoudertje altijd naar voren halen).
  • in de box eens op de buik leggen.

Of bekijk hier de folder ter preventie van de voorkeurshouding: preventie voorkeurshouding

Als een voorkeurshouding niet op tijd wordt opgemerkt en/of behandeld wordt, bestaat de kans dat er een afplatting van het hoofdje ontstaat en soms zelfs een verkorte spier in het nekje. Voor het corrigeren van de voorkeurshouding is meestal  kinderfysiotherapie nodig en hier heb je geen verwijzing voor nodig.  Kinderfysiotherapie is zowel in Zevenaar  www.fysiosevenaer.nl als in Rijnwaarden, www.fysiorijnwaarden.nl

.Twijfel je of jullie baby een voorkeurshouding heeft, bespreek dit dan op het consultatiebureau of  met je huisarts.

Praktijk Zevenaar


Oude Doesburgseweg 57/59
6901 HH Zevenaar
In het Gezondheidscentrum Sevenaer
Tel. 0316 34 10 68
Email info@verloskundigen-zevenaar.nl
bekijk locatie

Praktijk Rijnwaarden


Daalderopstraat 4-8
Tolkamer
Zorgcentrum Lobede, Burg
Email info@verloskundigen-zevenaar.nl
bekijk locatie
Het laatste nieuws
> nieuws archief
moeders voor moeders