Verloskundigen Zevenaar Rijnwaarden

Verloskundigen voor Zevenaar en Rijnwaarden

Wat te verwachten in het kraambed

In de eerste 8-10 dagen van het kraambed komen wij, verloskundigen, regelmatig bij jullie thuis langs om te kijken hoe het met jullie gaat. In het kraambed krijg je de praktische hulp voornamelijk van de kraamverzorgster. Een kraamverzorgende biedt zorg voor moeder en kind in de eerste week na de bevalling. Zij leert hoe het kind te verzorgen, geeft informatie, voert de medische controles  uit bij zowel moeder als kind en ondersteunt het gezin in de huishouding. Een kraamverzorgende is vaak in dienst van een kraamorganisatie, maar werkt onder supervisie van een verloskundige. De kraamverzorgster zal bij eventuele problemen contact met onze dienstdoende verloskundige  opnemen.

Ook wanneer je tijdens de zwangerschap onder controle bent geweest bij de gynaecoloog in het ziekenhuis zul je ons tegenkomen in de kraamtijd. Als jullie het ziekenhuis verlaten nemen wij, verloskundigen ,de zorg van de gynaecoloog over en bezoeken jullie een aantal keren thuis. Wij vinden het prettig als je je tijdens de zwangerschap al bij onze verloskundigenpraktijk  aanmeldt, zodat we alvast met elkaar  kunnen kennismaken.

Ook broertjes en zusjes zijn van harte welkom tijdens dit kennismakingsgesprek.Ook voor hen is dit een spannende periode, waarin er veel gebeurt in jullie gezin,veel verandert in jullie gezinssituatie.

De eerste dagen in het kraambed is het wennen aan de nieuwe situatie. Jullie kindje komt s nachts regelmatig om te drinken. In deze dagen worden ook de borsten gestimuleerd door het vaak aanleggen waardoor er rond de 3e-4e dag vaak stuwing ontstaat. Dit betekent dat de borsten erg gespannen en gevoelig zijn. Hierbij is het van belang om regelmatig aan te leggen, de eerste dagen zeker om de 3 uur, soms wel vaker. Ook de tepels zullen tijdens het voeden de eerste dagen erg gevoelig zijn, de baby heeft een enorme zuigkracht, de tepels moeten hier aan wennen, de kraamverzorgster zal jullie helpen en voorzien van goede tips bij borstvoeding.  Naast de adviezen van de verloskundige en kraamverzorgster is het advies van een lactatiekundige soms  nodig. De lactatiekundige is diegene die je ook na de kraamtijd kan ondersteunen en adviseren bij de borstvoeding. Mocht je geen borstvoeding geven dan neemt de stuwing vaak vanzelf af. Het beste kun je een strakke BH dragen en de borsten koelen en zonodig paracetamol nemen om de pijn en de temperatuursverhoging wat te beperken.

Je zult de eerste dagen na de bevalling bloedverlies  als een ruime menstruatie, hebben, gedurende deze tijd wordt  de  baarmoeder steeds kleiner en dit kan het gevoel geven dat je weer opnieuw weeën hebt (naweeën). Hiervoor kun je dan het beste paracetamol nemen.

Daarnaast heeft je lichaam tijd nodig om van de bevalling te herstellen. je hebt misschien spierpijn, bent moe en mogelijk gaan hechtingen , indien aanwezig, een beetje trekken. Om de wond goed te laten genezen, is het belangrijk deze goed schoon en droog te houden en regelmatig  te drogen aan de lucht. Mocht het wat  gezwollen zijn, dan kun je de wond ook koelen of iets van 'vallen en stoten' gel aanbrengen op de zwelling.Pijnstilling  door paracetamol in te nemen mag. De hechtingen lossen  meestal vanzelf op, maar zijn ze   na 6 dagen nog zichtbaar en gevoelig, dan verwijderen  wij de hechtingen , dit geeft meestal verlichting.

De eerste dagen na de geboorte vallen alle kinderen wat af in gewicht. Dit is een normaal verschijnsel en de meeste kinderen zijn na ongeveer 2 weken weer terug op het geboortegewicht. Ook worden kinderen vaak wat geel ten gevolge van de afbraak van haemoglobine (eiwit in de rode bloedcel). Dit is, tot op zekere hoogte een normaal verschijnsel. De verloskundige en de kraamverzorgster houden in de gaten of dit niet teveel wordt, zonodig wordt er wat bloed bij de baby afgenomen om te kijken of deze bloedafbraak, het bilirubine gehalte, niet te hoog is.Ook kunnen pasgeborenen de eerste weken last hebben van darmkrampjes. Het maagdarmkanaal is nog niet helemaal uitgerijpt. In de eerste maanden gaat het rijpingsproces verder. Het is volkomen normaal dat een kindje dan soms wat last heeft van buik- of darmkrampjes. De darmen moeten wennen aan hun nieuwe functie. Deze darmkrampjes kun je meestal niet voorkomen of helemaal verhelpen. je kunt wel een aantal dingen doen om de krampjes te verzachten:

  • over het blote buikje wrijven met warme handen (met de wijzer van de klok mee)
  • fietsbewegingen maken met de beentjes van je baby
  • je baby op zijn buik op je armen leggen, hoofdje in je hand en zachtjes wiegen
  • warmte: je baby in bad doen of een lauwwarme kruik tegen het buikje leggen ( opgerold in een handdoek)
  • bij flesvoeding ervoor zorgen dat er geen lucht in de speen zit
  • juiste verhouding poeder/water aanmaken
  • je baby regelmatig laten boeren
  • je kindje in een draagzak dragen
  • je baby afleiden door bijv. te gaan wandelen
  • als je  borstvoeding geeft, eet dan geen scherpe kruiden/specerijen en gasvormende groenten, hier kan de baby last van hebben.

Tot slot spelen ook emoties een rol. Kon je tijdens je zwangerschap al last hebben van stemmingswisselingen, in de kraamtijd kun je hier nog meer last van hebben door hormoonsveranderingen en de nieuwe situatie waarin jij je bevindt. Er is nogal wat gebeurd en zeker bij een eerste kindje staat je leven toch behoorlijk op zijn kop. Je kunt hierdoor twijfels hebben of onzeker worden en last hebben van de beruchte 'kraamtranen'. De meeste vrouwen hebben hier wel last van. Vaak zien we dit tussen de 4de en 10de dag na de bevalling. Je bent moe. Kunt om de kleinste dingen huilen of boos worden en soms zie je het even helemaal niet meer zitten. Meestal gaat het vanzelf weer over, je wordt weer stabieler,vindt je draai geleidelijk aan wel weer, wennen aan deze nieuwe situatie kost tijd. De kraamtijd is een periode waarin je geleefd wordt door de baby, wiens ritme helemaal niet jullie ritme is, bezoek te pas en te onpas, weinig rust, terwijl je die zo heel erg hard nodig hebt om te herstellen, te voldoen aan de eisen die de baby aan je stelt en het ontvangen van het bezoek. De geboorte van je kind is een erg belangrijke gebeurtenis,waarbij er veel veranderingen in je leven plaatsvinden, de gezinssituatie, jullie onderlinge verhouding. Een goede nachtrust helpt, maar praat er ook  gerust met ons of je huisarts over als je denkt dat het te lang duurt. Ook je partner kan last hebben van gevoelens van moeheid of onzekerheid of nog behoorlijk onder de indruk zijn van de bevalling. Ook voor hem is het een hectische tijd en komen er veel dingen op hem af.  Ook hij ziet zijn partner veranderen   in een moeder, die de eerste tijd misschien meer oog heeft voor haar baby, haar eigen herstel dan voor haar partner. Gun elkaar de rust en de tijd,praat er wel over. Belangrijk voor de eerste week, weken na de bevalling is het dan ook om voldoende je rust te pakken en tussen de middag te gaan slapen.

 De kraamtijd is een zeer hectische periode in je leven, met veel veranderingen, waar je tijd, rust en aandacht voor moet nemen.

 

 

 

Praktijk Zevenaar


Oude Doesburgseweg 57/59
6901 HH Zevenaar
In het Gezondheidscentrum Sevenaer
Tel. 0316 34 10 68
Email info@verloskundigen-zevenaar.nl
bekijk locatie

Praktijk Rijnwaarden


Daalderopstraat 4-8
Tolkamer
Zorgcentrum Lobede, Burg
Email info@verloskundigen-zevenaar.nl
bekijk locatie
Het laatste nieuws
> nieuws archief
moeders voor moeders