Verloskundigen Zevenaar Rijnwaarden

Verloskundigen voor Zevenaar en Rijnwaarden

Miskraam

Als de zwangerschap voor de 16e week misgaat, dan noemen wij dit een miskraam. Dat wil zeggen dat het vruchtje  niet meer verder groeit, het hartje niet meer klopt, het kindje niet meer leeft en daardoor  de zwangerschap soms vanzelf  wordt afgestoten. Een miskraam komt bij 1 op de  6 zwangerschappen voor. De kans op een miskraam neemt toe met het stijgen van de leeftijd,  door roken en alcoholgebruik.

oorzaken

Een zwangerschap bestaat uit een vruchtzakje en het vruchtje zelf (embryo). Normaal gesproken ontwikkelt het embryo zich tot een baby. Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een afwijking van het embryo,  waardoor de groei stopt, het hartje niet meer klopt  en  het kindje wordt afgestoten, soms vrij vlot nadat het hartje niet meer klopt, soms duurt het nog enige tijd. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning zoals vrijen, vallen, fietsen of paardrijden.

verschijnselen

Meestal begint een miskraam met bloedverlies. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen toenemen en kortdurend maar hevig zijn. Het verliezen van het vruchtje gaat vaak gepaard met menstruatieachtige pijn.De miskraam kan komen  in de vorm van stolsels of stukjes weefsel of zelfs in zijn geheel, het vruchtzakje met daarin het vruchtje, een zeer klein kindje. Het bloedverlies neemt na het verliezen van de zwangerschap vaak snel af en houdt na een paar dagen op. Het kan zijn dat je geen enkel signaal hebt gehad dat de zwangerschap niet goed was en dat er tijdens een echo wordt ontdekt dat het hartje niet meer klopte. Het kan zijn dat het bloedverlies, de beginnende miskraam, enkele dagen later alsnog spontaan op gang komt. Als dit niet het geval is, zal er een doorverwijzing plaatsvinden naar de gynaecoloog die samen met jullie drie opties zal bespreken.

  • afwachten, totdat de miskraam vanzelf gaat komen
  • curettage, hangt af van de grootte  van de zwangerschap, bij het uitblijven van de  miskraam
  • medicatie, om de miskraam op te wekken

Indien een miskraam is vastgesteld, is het belangrijk contact met ons op te nemen in de volgende gevallen:

  • Als het bloedverlies erg hevig is en niet meer met maandverband is op te vangen, zeker bij klachten van 'sterretjes zien' of flauwvallen.
  • bij koorts

Lichamelijk gezien herstel je meestal snel van een miskraam. Het bloedverlies kan nog 1-2 weken aanhouden. Hierna is het lichaam voldoende hersteld om weer opnieuw zwanger te worden. Een miskraam kan een behoorlijke impact hebben. Het brengt zomaar abrupt een einde aan verwachtingen in de toekomst, je geluk ,je blijheid met de zwangerschap is ineens verdriet geworden en  dromen over 9 maanden  is weg. Na het doormaken van een miskraam nemen wij dan ook altijd nog even contact met jullie op om de afgelopen tijd met jullie door te spreken.

Neem de tijd om te herstellen,een miskraam is niet zo maar een zwangerschap,die niet verder mocht gaan.

 

Praktijk Zevenaar


Oude Doesburgseweg 57/59
6901 HH Zevenaar
In het Gezondheidscentrum Sevenaer
Tel. 0316 34 10 68
Email info@verloskundigen-zevenaar.nl
bekijk locatie

Praktijk Rijnwaarden


Daalderopstraat 4-8
Tolkamer
Zorgcentrum Lobede, Burg
Email info@verloskundigen-zevenaar.nl
bekijk locatie
Het laatste nieuws
> nieuws archief
moeders voor moeders